Mitä tapahtuu ilman perillisiä kuolleen omaisuudelle? 

Jos henkilö kuolee ilman perillisiä, eikä hän ole tehnyt testamenttia, menee omaisuus perintönä valtiolle. Perintökaaren viides luku sääntelee valtion oikeutta perintöön. 

Perintökaaren mukaan perillisiä ovat kuolleen henkilön rintaperilliset eli lapset ja näiden jälkeläiset, vanhemmat, sisarukset ja näiden jälkeläiset, isovanhemmat, tädit, sedät ja enot sekä toissijaiset perilliset. Toissijaisia perillisiä ovat aiemmin kuolleen puolison isä, äiti, veli ja sisar sekä veljen tai sisaren lapset.  

Jos perittävä on ollut avioliitossa, eikä häneltä ole jäänyt rintaperillistä, menee jäämistö eloonjääneelle puolisolle. Jos perittävä on ollut avoliitossa, on huomattava, ettei avopuoliso ole perintökaaressa tarkoitettu perillinen.  

Henkilön kuoltua hänen perillistensä olemassaolo selvitetään tekemällä sukuselvitys.  

Sukuselvityksen voi tehdä esimerkiksi pesän ilmoittaja, perukirjan laatija, edunvalvoja tai kuka tahansa muu henkilö, jolla on hyväksyttävä käyttötarkoitus sukuselvitykselle. Mikäli sukuselvityksessä löytyy perillisiä, kuolinpesä luovutetaan löytyneiden perillisten haltuun. 

Silloin kun sukuselvityksessä ei löydy perillisiä, tulee sukuselvityksen laatijan tehdä ilmoitus valtiokonttorille perillisittä kuolleesta henkilöstä. Valtiokonttori antaa asian tutkittuaan valtakirjan sopimuskumppanina toimivalle asianajotoimistolle, jonka juristit hoitavat perunkirjoituksen, pesänselvityksen ja tarvittavat realisoinnit. 

Irtaimistoa realisoitaessa ja perittävän kotia tai vapaa-ajan asuntoa tyhjennettäessä tulee pesää hoitavan juristin ottaa mahdollisuuksien mukaan huomioon perittävän läheiset. Valokuvat ja muu myyntiarvoltaan vähäinen omaisuus, jolla voi olla tunnearvoa perittävän läheiselle, voidaan luovuttaa perittävän läheiselle ilman erillistä korvausta. Jos omaisuudella on selkeästi määriteltävä myyntiarvo, läheinen voi halutessaan lunastaa omaisuuden itselleen tavanomaista korvausta vastaan. 

Vainajan omaisuudesta päättää Valtiokonttori. Avopuoliso tai muu läheinen voi hakea Valtiokonttorilta kuolinpesän rahavaroja, asuntoa tai kiinteistöä luovutettavaksi itselleen läheisyyden perusteella. Valtiokonttori tekee päätöksen hakemusten perusteella ja esim. pitkäaikaisella avopuolisolla on mahdollisuus saada itselleen koko kuolinpesän omaisuus. Valtiokonttori voi luovuttaa omaisuutta myös vainajan kotikunnalle ja Suomen valtiolle.  

Omaisuuden päätymisen valtiolle voi välttää, jos henkilö on elinaikanaan tehnyt muotovaatimukset täyttävän testamentin. Testamentti on tehtävä kirjallisesti kahden esteettömän todistajan ollessa yhtaikaa läsnä ja todistajien on allekirjoitettava testamentti. Testamentin avulla perinnönjättävä voi varmistaa, että omaisuus päätyy hänen valitsemalleen henkilölle tai esimerkiksi hänelle tärkeälle hyväntekeväisyysjärjestölle. 

Toimistomme juristit hoitavat testamenttitoimeksiantoja. 

Jaa artikkeli

Facebook
LinkedIn
Twitter

Jasmin Tolonen,

Oikeustieteen maisteri 

Muut artikkelit

Uusi rakentamislaki

Rakentamista ja kaavoitusta jo yli 20 vuotta säännellyt maankäyttö- ja...