Pesänselvittäjä ja pesänjakaja
ALTIUS Asianajotoimisto Oy hoitaa paljon ja monipuolisesti perintö- ja perhevarallisuusoikeuteen liittyviä asioita. Erityisesti olemme keskittyneet tehtäviin, joissa toimimme tuomioistuimen määräämänä pesänselvittäjänä- ja pesänjakajana. Toimimme näissä tehtävissä paikasta riippumatta ja tarjoamme osapuolille toimivia ja vaivattomia etäratkaisuja. Näiltä sivuilta löydät tietoa siitä, millaisissa tilanteissa, ja miten pesänselvittäjä ja pesänjakaja haetaan. Lisäksi saat vapaasti käyttöösi asiakirjapohjan, jota voi hyödyntää käräjäoikeudelle tehtävässä hakemuksessa.
Monesti on perusteltua kääntyä asianajajan puoleen sen selvittämiseksi, kannattaako hakemuksessa edetä vai onko asiassa parempia toimintatapoja.
Pesänselvittäjä ja pesänjakaja on lain mukaan puolueeton. Riippumattomuus ja tasapuolisuus on meille kunnia-asia.
Useissa tilanteissa voimme tarjota palveluja paikasta riippumatta ilman kustannusten kasvamista. Veloituksemme käytännössä alittaa etenkin pääkaupunkiseudun yleisen palkkiotason. Tavoitteenamme on mahdollisimman nopea ja mutkaton prosessi, jonka lopputuloksena osapuolet saavat laadukkaan ratkaisun.
Toimituksessa selvitetään aina, onko sovintoratkaisu mahdollinen. Ellei sovinto ole mahdollinen, pyrkimyksenä on ripeästi selvittää osapuolten vaatimukset perusteineen ja todisteluineen ja antaa asiassa virallinen pesänjakajan päätös.
Meillä on hyvät tekniset valmiudet toimia pesänjakajana paikasta riippumatta ja tarjota eri puolelta maata ja ulkomailtakin oleville osakkaille mahdollisuus osallistua kokouksiin ja saada asiansa muutenkin selvitettyä. Asiakkaiden puolelta ei tarvita monimutkaisia teknisiä ratkaisuja tai osaamista. Käytämme nykyaikaisia etäneuvottelutekniikoita ja meillä on valmius tarvittaessa jakaa asian kannalta keskeiset esitetyt asiakirjat ja vaatimukset reaaliaikaisesti ja tietoturvallisesti osapuolien saatavaksi.
Jos haluatte, että teemme esteellisyystutkinnan ja annamme suostumuksen tehtävään, voitte antaa tätä varten tarvittavat tiedot sähköpostitse office@altiuslaw.fi. Tarvittavia tietoja ovat mm. vainajan nimi/vainajien nimet, kuolinpesän osakkaiden nimet, yhteyshenkilön nimi ja yhteystiedot.
Useimmiten perinnönjakoa ja avioero-ositusta koskevat asiat saadaan sovittua ilman riitoja ja pienet erimielisyydet saadaan sovittua osapuolten kesken. Aina ei kuitenkaan tilanne ole näin hyvä. Ennen pesänjakajan hakemista on kuitenkin tarpeellista selvittää, onko asiassa voitu saavuttaa sovinto. Tämä on perusteltua myös siitä syystä, jotta kuolinpesälle tai avioero-osituksen osapuolille ei aiheudu tarpeettomia kustannuksia.
Seuraavat ovat tyypillisimpiä tilanteita, joissa pesänjakajaa haetaan.
1. Neuvotteluissa ollaan pattitilanteessa eikä sovintoa vaikuta syntyvän.
2. Asiassa voi olla joku tietty oikeudellinen kysymys, jonka tulkinnasta ei ole yksimielisyyttä ja johon tarvitaan virallinen päätös. Tällainen kysymys voi liittyä esimerkiksi testamentin tulkintaan tai siihen, tuleeko joku perittävän lahja katsoa ennakkoperinnöksi vai ei.
3. Kuolinpesässä on paljon osakkaita, jotka ovat hajallaan eivätkä tekemisissä toistensa kanssa. Erilaisten toiveiden ja sopimusneuvotteluiden käyminen osakkaiden kanssa voi olla hyvin työlästä.
Monesti on perusteltua kääntyä asianajajan puoleen sen selvittämiseksi, kannattaako hakemuksessa edetä vai onko asiassa parempia toimintatapoja.
Tässä on yleisiä ohjeita siitä, miten pesänselvittäjää ja pesänjakajaa haetaan, jos se on todettu aiheelliseksi.
Kuolinpesän osakkaista kuka tahansa kuolinpesän voi hakea pesänselvittäjää ja pesänjakajaa vainajan kotipaikan käräjäoikeudesta. Hakijana voi olla varsinaisten perillisten lisäksi myös leski ja joskus testamentinsaaja. Myös velkojalla voi olla oikeus hakea pesänselvittäjää. Hakemus tulee osoittaa vainajan viimeisen kotikunnan toimivaltaiseen käräjäoikeuteen. Tarkista toimivaltainen tuomioistuin tästä ajantasaisesta luettelosta.
Käräjäoikeus kuulee kaikkia asianosaisia hakemuksesta. Menettelyä yksinkertaistaa ja nopeuttaakin, jos hakijoina ovat mahdollisimman monet tai jopa kaikki kuolinpesän osakkaista. Varsinaisen hakemuksen lisäksi tulee esittää useimmiten perukirja ja mahdollinen testamentti. Jos perukirjan osakasluettelo ei ole DVV:n (aiemmin maistraatti) vahvistama, tulee liitteenä olla virkatodistukset, joista ilmenee vainajan kattava sukuselvitys. Liitteenä tulee olla myös pesänselvittäjäksi ja/tai -jakajaksi esitetyn henkilön kirjallinen suostumus tehtävään. Tarvittava liiteaineisto voi vaihdella tapauksittain.
Meiltä on saatavilla yleisesti jaettavana oleva asiakirjapohja, jota voi hyödyntää hakemuspohjana. Mikäli olemme esteettömiä tehtävään, olemme yleensä käytettävissä pesänselvittäjäksi ja pesänjakajaksi. Tämä ei kuitenkaan missään tapauksessa ole asiakirjamallin käyttämisen edellytys. Asiakirjan saatte esimerkiksi tästä.
Avioerotilanteessa, jos puolisot eivät saa omaisuuden ositusta tai erottelua tehtyä, kumpi tahansa voi hakea pesänjakajaa. Pesänjakajan voi hakea, kun avioeroasia on vireillä. Pesänjakajan hakemista ei käytännössä voi tehokkaasti vastustaa. Aina ennen pesänjakajan hakemista tulee selvittää, onko mahdollista saada ositus toimitettua sovinnollisesti. Pesänjakajan määräämistä haetaan jommankumman puolison kotipaikan tai vakituisen asuinpaikan käräjäoikeudesta esittämällä kirjallinen hakemus. Meiltä on saatavilla myös avioero-osituksiin liittyvä yleinen hakemuspohja pesänjakajan hakemiseksi. Halutessanne ja jos olemme esteettömiä, olemme käytettävissä pesänjakajan tehtävään.
Jos haluatte, että teemme avioerotilanteessa esteellisyystutkinnan ja annamme suostumuksen tehtävään, voitte antaa tätä varten tarvittavat tiedot sähköpostitse office@altiuslaw.fi. Tarvittavia tietoja ovat mm. puolisoiden nimet ja yhteystiedot.
Käytössämme on pitkään ollut nykyaikainen tekniikka, joka mahdollistaa etäkokousten pitämisen ja asioiden hoitamisen paikasta riippumatta. Neuvotteluhuoneissamme on videoneuvottelulaitteistot, joiden avulla kokouksia voidaan luontevasti pitää siten, että osa kokousväestä on paikalla ja osa etäyhteydellä.
Lukuisia kokouksia on onnistuneesti pidetty kokonaan tai osittain etäyhteydellä ja niihin on osallistuttu eri maanosistakin. Joissakin kuolinpesissä kokouksiin voi osallistua jopa kymmeniä osallistujia, jolloin vuokraamme riittävän suuret erilliset neuvottelutilat.
Kokemuksemme on, että useissa kuolinpesissä ei ole juurikaan merkitystä pesänjakajan fyysisellä sijainnilla kuolinpesään nähden. Niissä tehtävissä, jossa tämä on tarkoituksenmukaista, voimme jakaa reaaliaikaisesti ja tietoturvallisesti asianosaisille pääsyn kansioihin, joissa ovat jakoon liittyvät asiakirjat ja toisten asianosaisten esittämiin vaatimuksiin. Tämä on usein kätevämpi ja luonnollisestikin myös tietoturvallisempi tapa kuin asiakirjojen lähettäminen edestakaisin sähköpostitse. Tietoturvan niin vaatiessa käytetään luonnollisestikin salattua sähköpostiyhteyttä.
Hoidamme toimeksiantomme ja myös pesänselvitys ja pesänjakotehtävät käytännössä kokonaan sähköisenä. Tämä ei kuitenkaan estä jättämästä meille asiakirjoja myös paperimuodossa. Ylipäänsä tiedon jakamisessa käytämme kuhunkin tilanteeseen parhaiten sopivaa ratkaisua. Joskus perinteinen paperipostitus on toimivin tapa.